Absolútny kľúč k perfektnému zdraviu a dokonalej postave

Pri obnove zdravia a budovaní svalnatej, výkonnej postavy hľadáme zázraky

Tieto riadky sú o: chudnutí, spaľovaní tuku, rysovaní svalov, budovaní svalnatej postavy bez tuku, náraste kondície a vybudovaní pevného zdravia. Veľmi všedná a preberaná téma. Avšak niečo bude iné.

Na tieto otázky mám už veľmi dlho požiadavky z mailov, priamej komunikácie i od nášho manažmentu. Úloha znela: Odpovedz na najčastejšie kladené otázky tak jednoducho a výstižne ako je to len možné. Túto úlohu som do bodky splnil.

Ak budeš po prečítaní tohto článku nahnevaná/ý, tieto riadky sa dotýkajú priamo teba. A nahnevá ťa to, že ti to takto do „ksichtu“ niekto „povedal“.

Ak budeš prečítaní tohto článku veselá/ý a úsmevná/ý, tieto riadky vyjadrujú priamo to čo si myslíš aj ty. A ostatným to konečne niekto verejne „vykričal“.

Dookola sa riešia otázky typu:

Aký je najlepší tréning na chudnutie?

Aký je najlepší cvik na brucho?

Aký je najlepší proteín?

Koľko je najlepšie brať BCAA aminokyselín?

Ako najefektívnejšie schudnúť zo zadku a brucha?

Aký jedálniček je najlepší?

Spoločný menovateľ je KVALITA/EFEKTIVITA a RÝCHLO. Ja sa ti pokúsim odpovedať na uvedené otázky tak, aby v tebe ešte veľmi dlho (ak nie natrvalo) rezonovali.

Zároveň ber moje odpovede ako úplný základ pre budovanie tvojej postavy, kondície a zdravia. Na oplátku ti viem sľúbiť, že je to všetko alebo aspoň drvivá väčšina toho, čo skutočne k naplneniu tvojich cieľov potrebuješ.

Potvrdzuje to aj moja dlhoročná tréningová prax vo FIT alebo ANTISTÁRNUCOM programe. Niektoré “veci” sú prastaré. Faktom však zostáva, že fungujú a aj budú fungovať neustále.

Aký je najlepší tréning na chudnutie?

Najlepší tréning na chudnutie je presne taký, ktorý vieš realizovať dlhodobo a tešíš sa naň. Ja som trénoval doma 90dní takmer s ničím, opis aj výsledok nájdeš v samostatnom článku.

Prezradím ti veľmi efektívny a jednoduchý (ale absolútne neľahký) tréning na chudnutie. Nalej si čistú vodu do dvoch litrových fliaš, každú z týchto fliaš vezmi do jednej ruky. Rozpaž a drž ruky rozpažené, vtiahni brucho a prechádzaj sa. Ruky uvoľni z rozpaženia iba keď budeš piť vodu z fľaše. Prechádzaj sa s rozpaženými rukami, vtiahnutým bruchom dovtedy, kým nevypiješ obe flaše. Toto je neskutočne efektívny spôsob ako je možné čo najjednoduchšie schudnúť. Netreba nato permanentku do fitnescentra ani žiadne špeciálne vybavenie. Dokonca takýto tréning môže realizovať takmer ktokoľvek aj s pohybovým obmedzením, morbídnou obezitou či problémami chrbtice.

Trápne a nudné však?

Ok. Skúsim niečo rovnako efektívne a zábavnejšie.

Kombinuj mŕtve ťahy, ktoré budeš cvičiť 30 sekúnd s pauzou 30 sekúnd. Opakuj v tomto tempe 15 krát.

Nasleduj presne to isté s cvikom Drep.

Ďalej pokračuj na kľuky.

Ak si myslíš, že je toho stále málo, pokračuj na zhyby alebo sed-ľah.

Výborný, efektívny a zábavný tréning, ktorý spaľuje tuk a buduje svaly i kondíciu.

(Práve ti prebleslo hlavou) Si sa zbláznil? Takéto tempo by ma zabilo.

Ok. Skúsim ešte niečo ďalšie.

Choď do posilňovne. Vyber si 6 cvikov, z ktorých bude každý na inú svalovú partiu. Tieto cviky odcvič striedavo po partiách smerom od spodu hore (nepárny tréning) a od hora smerom dolu (párny tréning). Každý cvik bude mať 5 sérií, po 10 opakovaní a minútovú prestávku.

Zasa: Príliš všedné, robia to všetci, žiaden zázrak.

Moja odpoveď na otázku, tak ako som ti ju sľúbil v úvode: Nehľadaj zázraky, nevymýšľaj si kraviny, príliš neanalyzuj a už konečne začni poriadne makať.

Na otázku som uviedol 3 odpovede. 3 úplne rôzne a napriek tomu správne odpovede. Na každú z nich si mal výhradu (výhovorku!). Môžem ti uviesť stovky účinných možností. Ak sa budeš vyhovárať, nebude ti dobrá žiadna. Ak sa vyhovárať nebudeš, aspoň jednu z troch úplne odlišných si isto vyberieš.

Preto. Nehľadaj naj to a naj hento. Ak ťa baví behať, behaj. Ak ťa baví cvičiť, cvič. Rob niečo čo ťa baví. Ak to budeš robiť s radosťou, postupne aj v tejto pre teba zábavnej forme nájdeš „cestu“ ako to celé vylepšiť.

Aký je najlepší cvik na brucho?

Už nebudem uvádzať možnosti ako to bolo pri otázke vyššie.

Moja odpoveď na otázku, tak ako som ti ju sľúbil v úvode: Najlepší cvik na brucho neexistuje! Ešte ten najlepší tréning môže byť diskutabilný, ale cvik určite nie. Namiesto hľadania zázračného cviku spracuj nasledujúce 3 body.

  1. Ak ti ide o definíciu brušných svalov uvedom si, že separovať brušné (alebo iné) svaly od zvyšku tela nie je možné. Tým ti chcem povedať, že nie je možné mať “vymakané” brucho a na ňom 8 tehličiek, keď zvyšok tela bude mať konzistenciu tučného človeka. T.z. tvoje telo nie sú jednotlivé svaly, tvoje telo je komplex jednotlivých, prepojených svalov.
  2. Napíšem ti bod č. 1 opačne. Ak ti ide o definíciu brušných svalov uvedom si, že zvyšok tela nie je možné oddeliť od svalov brucha. Tým ti chcem povedať, že nie je možné mať perfektne vymakané svalnaté telo a na ňom mať tučný, sádlový „pupek“. T.z. tvoje telo nie sú jednotlivé svaly, tvoje telo je komplex jednotlivých, prepojených svalov.
  3. Ak ti ide o definíciu brušných (alebo iných) svalov uvedom si, že stav tvojho tela vrátane výzoru brušných svalov (tela) je podmienený tréningom, stravovaním, životným štýlom a regeneráciou. Ako vidíš tréning je „len“ ¼ skutočnosti. Tvoj tréning môže byť ten najdokonalejší. Ak budeš jesť odpadky, piť alkohol, ponocovať a stravovať sa bez rozmyslu, určite nebudeš nikdy vyzerať nijak fantasticky.

Ak potrebuješ kompletný návod ako zmeniť svoju postavu prezri si tréningové manuály pre začiatočníkov. Začni cvičiť s POHYBom for Men je pre mužov a Začni cvičiť s POHYBom for Women pre ženy.

Aký je najlepší proteín?

Moja odpoveď: Najlepší proteín je chutný, príjemný a bohatý na živiny. Áno, presne. Nič v tejto odpovedi nechýba.

Môžeš si vybrať proteín, ktorý má podľa najnovších intergalaktických meraní anabolické parametre superhmoty a navyše obsahuje prvky zlata (teraz som si vymyslel) za 55EUR/kg. Ak nebude chutný a príjemný (bude ťa duť, zapekať alebo preháňať) skončí u psa v miske.

Navyše. Ak zanedbáš ostatné súčasti (tréning, strava, lifestyle a regenerácia) alebo proteín neužívaš za iným účelom absolútne využiješ jeho potenciál.

Moja odpoveď na otázku, tak ako som ti ju sľúbil v úvode: Ak aj cvičíš ako o život a neprispôsobuješ stravu, životný štýl a/ani regeneráciu kúp si štandardný proteín a buď rád.

V opačnom prípade, ak výber proteínu príliš analyzuješ, a vyberieš si to úplne najlepšie čo je na trhu. Je dosť možné, že tankuješ letecký benzín do Fábie. Čo musíš uznať je naozaj na hlavu.

Ak máš problém s výberom proteínu venuj pozornosť MyProtein Impact Whey Protein, ktorý spĺňa všetky parametre pre drvivú väčšinu rekreačne trénujúcich i športovcov. V košíku použi náš POHYBový kód “CLNPHB” a máš naň 42% zľavu.

Koľko je najlepšie brať BCAA aminokyselín?

Moja odpoveď na otázku, tak ako som ti ju sľúbil v úvode: BCAA ber vtedy, ak to s tréningom (a ostatnými súčasťami, ktoré som už spomínal) berieš naozaj vážne. Tu je základom pravidelnosť a podľa mňa minimálna dávka 5 gramov BCAA aminokyselín v 1 dávke.

Ak neužívaš minimálne (tým myslím naozaj minimálne) 2 dávky v tréningový deň a 1 dávku v netréningový deň, BCAA ani neber.

Stratégia bežného jedinca = dávka je 2x denne 5 gramov, takže ak ja budem brať iba 1 dávku denne, vydrží mi raz tak dlho. Toto nie je nikdy na mieste. A pri užívaní BCAA aminokyselín už vôbec nie.

Len pre dotvorenie obrazu. Niektorý profesionáli tvrdia, že dávka BCAA nižšia ako 17 gramov sa ani nemusí užívať.

Ako najefektívnejšie schudnúť zo zadku a brucha?

Moja odpoveď na otázku, tak ako som ti ju sľúbil v úvode: Mimochodom je to odpovedať na otázku cvik s bruchom – Najefektívnejšie schudnúť zo zadku a brucha je úplná hlúposť! Ešte ten najlepší tréning na chudnutie môže byť diskutabilný, ale chudnutie na jednotlivé partie cvik, pre laika určite nie. Namiesto hľadania zázračného chudnutia z jednotlivých partií cviku spracuj nasledujúce 3 body.

Platia tu rovnaké 3 body ako pri otázke s bruchom, iba si vymeň slová,  cvik za najefektívnejšie chudnutie a brucho za zadok a brucho.

Aký jedálniček je najlepší?

S jedálničkom resp. druhom stravovania je to obdobné ako s tréningom. Môžem ti uviesť XY možností a buď sa chytíš v úvode alebo len špekuluješ. Úplne ti stačí vedieť, ale najmä realizovať nasledovné.

Moja odpoveď na otázku, tak ako som ti ju sľúbil v úvode: Jedz rozumne, vyhýbaj sa sladkostiam a uprednostňuj čerstvé potraviny vrátane dostatku ovocia a zeleniny.Ak si myslíš, že budeš jesť odpadky, akciové sáčkové polievky, predsmažené syry s hranolkami a budeš mať dobrú a výkonnú postavu = ZABUDNI NA TO!

„Ale však ty nemáš kedy, chodíš do práce, všetko je drahé, variť nestíhaš, v kalorických hodnotách sa nevyznáš a vôbec, ešte aj v jedle sa máš obmedzovať? To už ani dobré jedlo si nemôžeš vychutnať a dopriať si?“

Nuž kamoško. Veru tak. Svet je naozaj zlý. Faktom ale zostáva, že buď sa prispôsobíš aj stravovaní, alebo ti pravdepodobne ten tvoj pupek bude len viac a viac vytŕčať.

Ak som ťa nahneval si presne ten človek, ktorému boli tieto riadky určené. Ak si sa pousmial, veľmi dobre poznáš niekoho v tvojej blízkosti, koho tieto riadky určite nahnevajú.

Tak či tak, budem rád ak článok vyzdieľaš alebo mi zanecháš tvoj názor v komentári tu alebo na FB.

Ak si dezorientovaný, máš zmätok v tréningu i stravovaní… navštív sekciu plány na mieru – obsahuje tvoje odpovede.

Ak s tréningom začínaš a nevieš ako nato, vypracoval som pre teba kompletný tréningový manuál s názvom Začni cvičiť s POHYBom for Men. Je to kompletný tréningový plán pre mužov, ktorí chcú začať cvičiť. 

Kompletný tréningový manuál pre ženy má názov Začni cvičiť s POHYBom for Women.

Taktiež ťa rád uvítam v uzavretej skupine POHYBu, ktorá slúži na združovanie a komunikáciu ľudí s rovnakým záujmom. Viac sa dozvieš na FB v skupine Tím POHYB.

Button - Začni cvičiť s POHYBom for Men tréningový manuál

Autor článku
Ľuboš Gsch
Ľuboš Gsch
Hlavný tréner

AHOJ. Srdečne ťa vítam. Som profesionálny osobný tréner a s Mobilným fitkom pôsobím v Pezinku a v Senci.

Okrem toho som otec dvoch detí, dvoch kníh, minimalistického tréningového plánu na doma (Program P13) a tohto blogu. Mojou úlohou je ukázať ti, že skvelé telo môžeš mať aj TY. A to s radosťou, dobrým pocitom a zábavne. Prevediem ťa procesom tréningu a tiež všetkým potrebným. Výsledky v podobe skvelej postavy, zdravia a kondície dosiahneš efektívne, rýchlo a bezpečne.

Ak ťa zaujíma môj príbeh navštív sekciu Osobný tréner – O mne

Ak ťa zaujímajú moje referencie navštív sekciu Osobný tréner – Naše boje referencie

V prípade otázok ma neváhaj kontaktovať prostredníctvom formulára.

viac o autorovi

Odporúčané produkty z nášho e-shopu