Antistarnúci program je tvoja cesta k zdraviu, bezbolestného pohybu a skvelej postave

Fyzický tréning a starostlivosť o telo i zdravie nie je len pre mladých. Práve naopak.

Udržiavanie fyzickej kondície a zdravia po 50-tke je vo svete štandardom. Pravidelným, správnym a systematickým tréningom nie len predlžujeme svoj život. Zlepšujeme vo významej miere tiež jeho kvalitu. Antistarnúci tréningový program s Mobilným fitkom navyše ponúka v tejto starostlivosti absolútne komfortné riešenie. Trénovať môžeš plnohodnotne, s profesionálnym osobným trénerom, doma.

Obsah článku:

  • Antistarnúci tréningový program – čo je to?
  • Komu je antistarnúci tréningový program určený?
  • Ako antistarnúci tréningový program prebieha?
  • Čo antistarnúci tréningový program obsahuje?
  • Je obsah antistarnúceho programu/cvičení vhodný pre každého?
  • Môžem antistarnúci tréningový program absolvovať aj so zdravotnými problémami?
  • Čo to znamená, že program uskutočňujem s Mobilným fitkom?
  • Aké výsledky môžem očakávať od antistarnúceho tréningového programu?

Antistarnúci tréningový program – čo je to?

Je to program posilňovacích cvičení, ktorý je variovaný a vždy nastavovaný podľa tvojich potrieb a možností.

Program si predstav ako šablónu. V úvode dôjde k určeniu tvojich možností a schopností – diagnostika. Následne prostredníctvom veľmi jednoduchých cvičení spoločne nastavíme prvotný postup, akoby prvotný tréningový plán. Pričom cieľom prvotného tréningového plánu nie je konkrétny výsledok v podobe úbytku hmotnosti, nárastu svalov  a podobne (aj keď veľmi pravdepodobne na svojom tele uvidíš aj ucítiš fyzické zmeny). Cieľom v absolútnom úvode je tvoja aklimatizácia na tréning, tréningovú záťaž, príprava regenerácie a rozvoj pohybových zručností. Predstav si to ako prvú triedu v škole. Kým si začal čítať, musel si poznať písmená a vedieť ich skladať do slov, následne do viet a podobne. Toto je niečo veľmi podobné.

Po úvodnej aklimatizácií (spravidla 1 tréningový mesiac) obdobný postup zopakujeme vrátane diagnostiky a vyhodnotenia. Následne nastavíme ďalší, už “ostrejší” postup. A takto sa to vyvíja stále. Možno ti to takto vyznieva monotónne a nudne. Opak je však pravdou.

Antistarnúci program s Mobilným fitkom s nami absolvuje tiež veľkopodnikateľ Pavol Jakubec i herečka Zuzana Vačková.

Komu je antistarnúci tréningový program určený?

Antistarnúci program je prioritne určený ľudom po 50tke. Nazval som to, že je určený ľuďom, ktorí nestárnu ale zrejú

Nemusíš stárnuť, môžeš zrieť. Žiť dlhšie a kvalitne.

Vek však nie je priorita. Program absolvujú aj mladší ľudia s pohybovými alebo inými zdravotnými obmedzeniami.

V rámci programu sa venujeme najmä silovým cvičeniam so zameraním na flexibilitu, funkčnosť, zdravie ale tiež fyzický rozvoj a kondíciu. Aké konkrétne zameranie prevažuje závisí od tvojich požiadaviek a možností. Častým prípadom je aj to, že sa začína Antistarnúcim programom a výsledky sú skvelé preto prechádzame k FIT programu, ktorý sa venuje najmä fyzickému rozvoju vo význame tvarovania tela, kondície a výkonu.

Ako antistarnúci tréningový program prebieha?

V úvode a po každom tréningovom mesiaci prebieha diagnostika. Táto diagnostika je nie len fyzická (na bioimpedačnom prístroji – hmotnosť, objem tuku, objem svalov, …) ale tiež pohybová resp. tréningová. Vyhodnocujú sa pravidelne obe uvedené možnosti.

V rámci pohybu/tréningu vyhodnocujeme tréningový objem, rozsah a vedenie pohybu, interval zaťaženia/uvoľnenia a  podobne.

Priebeh sa nastavuje reálne v čase, pričom o celom priebehu máme vždy záznam pre vyhodnotenie.

V začiatku (tak ako bolo spomenuté vyššie) je dôležitý kvalitný “rozbeh”. Tento rozbeh je zlepšiť vedenie pohybov, držanie tela, dýchanie, upevniť zručnosť ovládať záťaž a podobne. Celé nastavenie je multispektrálne a záleží od tvojich možností, pravidelnosti cvičenia, skladby stravy a tiež možností ich úpravy.

Čo antistarnúci tréningový program obsahuje?

Celý program sa skladá zo 45hodín tréningu/konzultácie vrátane dodatočného servisu. Konkrétne zabezpečenia vybavenia na tréning, vedenie tréningu, záznam tréningu i jeho úpravy (čítaj ďalej – Mobilné fitko).

Antistárnuci tréningový program je variovanie silových cvičení pre zlepšenie tvojho zdravia a postavy.

Taktiež na začiatku a po každom tréningovom mesiaci (15 tréningových jednotiek) realizujeme vyhodnotenie nášho pokroku. Spravidla sa jedná o percentuálne vyhodnotenie konkrétnych čísel a ich spriemerovanie v rámci tréningovej jednotky. Rozumej tomu tak, že ak si v úvode urobil 4 série brušákov po 10 opakovaní a teraz urobíš 5 sérií po 12 brušákov tvoje zlepšenie je o 25% v sérií a 20% v opakovaniach. Spolu 45% deleno 2 (veličiny). Tvoje zlepšenie je v tomto prípade 22,5%. Tento príklad ti má len demonštrovať spôsob výpočtu a je vybraný len pre vytvorenie obrazu.

V rámci Antistarnúceho programu je tiež nastavenie stravovacieho plánu. Áno, tvoja prvá myšlienka je pravdivá. Pri dodržiavaní nastaveného stravovacieho plánu pochybí najviac ľudí. Vytvorenie stravovacieho plánu pre tvoje potreby ale slúži najmä pre zlepšenie aktuálneho stavu. Ak patríš do väčšej skupiny ľudí je pravdepodobné, že sa nechystáš na súťaž v kulturistike alebo podobne. Nikto preto od teba neočakáva dokonalosť. Ide len o to, že čokoľvek urobíš lepšie (nielen v stravovaní) bude mať vplyv na to ako vyzeráš, na to ako sa cítiš a taktiež na tvoje zlepšenie. Z toho dôvodu po každej diagnostike (3x v rámci programu) budeš mať k vypracovaný nový stravovací plán.

Je obsah antistarnúceho programu/cvičení vhodný pre každého?

Je aj nie je. Cvičenie ako také je veľmi multispektrálne, závisí teda od skutočne veľkého množstva faktorov. Zdravotné a pohybové obmedzenia sú veľmi časté. Pričom s pribúdajúcim vekom sa násobia. V drvivej väčšine prípadov sme spoločne s trénujúcim našli priesečník toho čo môžeme systematicky a pravidelne realizovať. Za najdôležitejší aspekt považujem prístup a chcenie trénujúceho. Jednoducho povedané, keď sa chce ide všetko. Ja preto vždy urobím maximum. Aj ty?

Môžem antistarnúci tréningový program absolvovať aj so zdravotnými problémami?

Ako je opísané v bode vyššie. Áno aj nie. Výrazne komplikované zdravotné stavy by som odporúčal v maximálnej miere konzultovať s odborníkom, ktorý sa na daný problém špecializuje.

V antistárnucom programe zlepšujeme tvoj pohyb, zdravie, kondíciu ale najmä tvoj život.

V praxi sme však zrealizovali aj niekoľko “ťažkých” prípadov, ktoré viedli aj k výraznému zlepšeniu. Ak ťa zaujíma viac prečítaj si nasledovné 2 články.

Príbeh muža, ktorý začal cvičiť ako 61 ročný a dnes nemá ani 50 rokov.

Absolútny kľúč k pefektnému zdraviu a dokonalej postave.

Čo to znamená, že program uskutočňujem s Mobilným fitkom?

Program je prostredníctvom Mobilného Fitka uskutočniteľný kdekoľvek. Mobilné fitko je náš projekt, ktorý vyformovali korona opatrenia. Predstaviť si to môžeš veľmi jednoducho.

Zbalíš vybavené fitnescentrum do jedného veľkého auta. Toto auto príde k tebe, tréner ti rozloží všetko potrebné vybavenie na tréning. Odcvičíš pod dohľadom trénera, ten po tvojom tréningu všetko náradie zbalí späť do tohto auta a odchádza.

Trénovať preto môžeš doslova kdekoľvek. Tréning sa najčastejšie realizuje doma v hosťovskej izbe, na terase, zimnej záhrade, obývačke ale aj na dvore alebo v záhrade.

Mobilné fitko je k dispozícií v lokalite mesta Pezinok a blízkeho okolia.

Aké výsledky môžem očakávať od antistarnúceho tréningového programu?

Základný antistarnúci program je v trvaní 3 mesiacov. Za túto dobu môžeš očakávať naozaj veľké zmeny. 

Môže sa jednať o nárast alebo zmenšenie tvojej hmotnosti, lepší a ľahší pohyb, viac dennej a životnej energie a tiež výrazne zlepšenie tvojej dennej rutiny. V taktejto všeobecnosti je náročné udávať konkrétny výsledok. Tak ako je samotné cvičenie a nastavenie programu veľmi multispektrálne. Rovnako je to aj jeho výsledkami.

Popíšem ti to ako výsledok vidím ja a aká je prax resp. výsledky ľudí, ktorí antistarnúci tréningový program už absolvovali.

Výsledkom antistarnúceho programu s Mobilným fitkom je zlepšenie tvojho života a pohybu absolútne komfortným spôsobom.

Spravidla príde k zmene tvojej postavy, zväčší sa podiel svalovej hmoty a tiež optimaluje objem tukových zásob. Toto je jeden z prvých (fyzických) výsledkov ľudí, ktorí sú obézny alebo majú nadváhu. Príliš štíhly človek svaly zväčší/naberie.

To znamená, tvoja postava bude vyzerať lepšie, pevnejšie a atraktívnejšie = atletickejšie. Z môjho pohľadu je správny názov ZDRAVŠIE.

Držanie tela je spravidla lepšie, nakoľko v programe je často samostatná súčasť tréningu zameraná na stred tela (nie len svaly brucha ale celý stred). Boľavé chrbáty už po tomto období nebolia alebo bolia výrazne menej.

Výrazne lepšie vedenie a ľahší pohyb. Bežné denné činnosti ako zohnúť sa do regálu pre zaváraniny, zaviazať topánky a podobne sa stanú jednoduchou rutinou.

Vplyvom zlepšenia tvojho stavu (nielen fyzického ale v značnej miere aj psychického) budeš mať viac energie. Tvoje pohyby sa stanú presnejšie a nebudú náročné. Preto ťa budú oberať aj o menej energie a pozornosti. Energia ti preto zostane na tvoje koníčky, deti, vnúčatá, relax alebo prácu.

Spolu s ostatným uvedeným je tiež veľmi časté, že stúpne tvoje sebavedomie, sebahodnota a sebarealizácia.

Ako neposledné v rade zlepšení môžeš očakávať lepšie vyprázdňovanie. Vyprázdňovanie je téma, o ktorej sa príliš veľa nehovorí ale viac ako polovica populácie má po 50tke problém chodiť na záchod. Antistarnúci program výrazne pomáha aj v tomto.

Taktiež môžeš očakávať, že sa lepšie vyspíš. Zlepšenie spánku je tiež častým problémom veľkej časti populácie.

V niekoľkých prípadoch tréningového programu som tiež zaznamenal zmenu chuti na jedlo, zlepšenie kvality pokožky, úspešnejšiu kariéru i zlepšenie vzťahov v práci i rodine.

V prípade, že je tvojim cieľom správnym tréningom postupom pracovať prioritne na tvojom tele, výkone a kondícií prečítaj si obsah FIT programu.

Ak máš otázky k tejto téme, neváhaj ma kontaktovať (kontaktný formulár), rád ich zodpoviem.

Foto: goodfon.com

Autor článku
Ľuboš Gsch
Ľuboš Gsch
Hlavný tréner

AHOJ. Srdečne ťa vítam. Som profesionálny osobný tréner a s Mobilným fitkom pôsobím v Pezinku a v Senci.

Okrem toho som otec dvoch detí, dvoch kníh, minimalistického tréningového plánu na doma (Program P13) a tohto blogu. Mojou úlohou je ukázať ti, že skvelé telo môžeš mať aj TY. A to s radosťou, dobrým pocitom a zábavne. Prevediem ťa procesom tréningu a tiež všetkým potrebným. Výsledky v podobe skvelej postavy, zdravia a kondície dosiahneš efektívne, rýchlo a bezpečne.

Ak ťa zaujíma môj príbeh navštív sekciu Osobný tréner – O mne

Ak ťa zaujímajú moje referencie navštív sekciu Osobný tréner – Naše boje referencie

V prípade otázok ma neváhaj kontaktovať prostredníctvom formulára.

viac o autorovi

Odporúčané produkty z nášho e-shopu