Ciest k zlepšeniu postavy je mnoho, každý má tú svoju jedinečnú

Zlepšenie postavy je cestou i cieľom. Nie vždy a nie každý príde až na koniec, ale to je v poriadku.

Najlepšou, najľahšou a najdostupnejšou formou zlepšenia postavy je tréning. ALE, nie každý tréning je prospešný. Benefity tréningu však značne prevyšujú jeho riziká. Metód, možností aj druhov tréningu je mnoho. Jeho účinnosť sa nemeria centimetrami ani kilogramami. Z môjho pohľadu sa tréning meria radosťou. Ak nájdeš tréning, ktorí ti robí radosť zlepšia sa všetky tvoje parametre.

Tréning ako fyzické cvičenie je mutlispektrálna záležitosť skladajúca sa zo stovky premenných. Viackrát som sa vyjadril o tom, že správne tréningové nastavenie je koktejl činností a nie jedna činnosť (celý článok o tom nájdeš TU). Vplyv jednotlivých ingediencií tohto koktejlu máme každý individuálny.

Samotnú dôležitosť tréningových premenných (ingediencií) máš vo svojich rukách ty.

Skladba tréningu by sa mala odvíjať od poznania tréningových metód. Môžeš ich poznať ako Weiderove princípy, progresívne preťaženie, HIIT a podobne. Tieto metódy sú nepochybne overené praxou ako efektívne. Aj efektivita môže mať rôzne podoby a aj následky. 

Tréningový následok mám na mysli konkrétne svalovica (a to ako je výrazná), nárast svalov, úbytok tuku, potreba regenerácie, tvoj vnútorný (subjektívny) pocit a podobne.

Práve v týchto “následkoch” sa mieša vyššie spomínaný koktejl. Pretože niekto po tréningu vyžaduje svalovicu, ktorá obmedzuje jeho pohyby a môže výrazne bolieť. Iného tento stav limituje a spôsobuje mu nepríjemný pocit.

Konkrétny príklad môže byť HIIT alebo veľkoobjemový tréning, ktorého následkom môže byť veľmi výrazná svalovica, pretože dochádza k silnému stimulu, ktorý vyvolá silné poškodenie svalov (následok). Ak ti je tento stav nepríjemný, mal/a by si nájsť niečo “možno” menej efektívne ale také, ktoré ti spôsobuje radosť.

Pretože práve takáto aktivita ti umožní ju vykonávať pravidelne (s radosťou) a práve keď sa tréning snúbi s pravidelnosťou prichádzajú výsledky. Praktickou ukážkou ti môže byť aj môj minimalistický tréningový Program P13. Je to len 13 minút tréningu denne. Ak dokážeš zrealizovať týchto “len” 13 minúť môžeš očakávať výrazné (maximálne) výsledky v podobe zmeny tvarov tvojej postavy.

Tréningové nastavenie môže byť rôzne a súčasne rovnaké.

Tréningových manuálov, programov, systémov a možností je mnoho. Pre skutočné znásobenie účinku si však veci musíš robiť po svojom (aj tento benefit poskytuje Program P13).

Ciest k zlepšeniu postavy je mnoho, každý má tú svoju jedinečnú - osobný tréner/tréningové nastavenie
V tréningu využi osvedčené metódy, ktoré si nastavíš individuálne.

Čo to znamená rovnaké a súčasne rôzne tréningové nastavenie?

V krátkosti to môžeš chápať takto. Určité tréningové postupy sú pre určité ciele veľmi účinné. ALE. Nie vždy je možné ich realizovať dlhodobo a ak ich aj zrealizuješ niektoré ti budú “sedieť” viac ako iné. Práve vtedy by si mal/a vyberať práve z toho čo ti vyhovuje najviac. Vtedy mám na mysli, používaj v tréningu rovnaké nastavenie ale prispôsob si ho tak, ako ti najlepšie vyhovuje.

Áno. Vyžaduje sa ti značný čas investovaný do skúšania (tréningu). Trénujem a študujem tréning od roku 1999 ale inú “cestu” efektivity som zatiaľ nenašiel. 

Tento čas môžeš minimalizovať aj si na manažment tvojho tréningu nájdeš odborníka/trénera. Výsledkom bude ale presne rovnaký postup = skúšanie. Spoznáš tým tréningové možnosti a dopady tých možností na tvoje telo, kondíciu, zdravie, flexibilitu, funkčnosť alebo čokoľvek bude tvojim cieľom.

V Programe P13 som sa v značnej miere zaoberal pevnou ale dostatočne flexibilnou “cestou” tréningu. P13 presne definuje ako máš tréning vykonávať, z čoho by mal byť tréning zložený ale samotný repertoár cvikov si určíš ty podľa toho ako sa budeš cítiť a tiež ako ti bude vyhovovať.

Program P13 je minimalistický tréningový systém prinášajúci maximálne výsledky. 13 minút tréningu denne podľa uvedených rámcov, niekoľko stravovacích tipov a optimalizácia tvojho mimotréningového režimu. Program P13 je založený na Paretovovom pravidle, že 20% činností ti prináša 80% výsledkov.

Ak ťa Program P13 zaujíma a chceš sa dozvedieť viac informácií prečítaj si celý článok o tom ako P13 funguje, ako je možné, že je tak účinný a aké výsledky na tele môžeš očakávať ak bude tvoje tréningové nastavenie podľa Programu P13.

Páčil sa ti tento článok? Vieš o niekom, komu by mohli informácie v tomto článku pomôcť? Článok mu pošli alebo ho zdieľaj na sociálnych sieťach.

Foto: goodfon.com

Autor článku
Ľuboš Gsch
Ľuboš Gsch
Hlavný tréner

AHOJ. Srdečne ťa vítam. Som profesionálny osobný tréner a s Mobilným fitkom pôsobím v Pezinku a v Senci.

Okrem toho som otec dvoch detí, dvoch kníh, minimalistického tréningového plánu na doma (Program P13) a tohto blogu. Mojou úlohou je ukázať ti, že skvelé telo môžeš mať aj TY. A to s radosťou, dobrým pocitom a zábavne. Prevediem ťa procesom tréningu a tiež všetkým potrebným. Výsledky v podobe skvelej postavy, zdravia a kondície dosiahneš efektívne, rýchlo a bezpečne.

Ak ťa zaujíma môj príbeh navštív sekciu Osobný tréner – O mne

Ak ťa zaujímajú moje referencie navštív sekciu Osobný tréner – Naše boje referencie

V prípade otázok ma neváhaj kontaktovať prostredníctvom formulára.

viac o autorovi

Odporúčané produkty z nášho e-shopu