Úprava postavy, zlepšenie kondície a zdravia sú koktejlom činností

Panuje názor, že zlepšiť krivky tela, svoj výkon alebo zdravotnú stránku ide tréningom.

Mnoho rokov sa stretávam s názorom, že tréning je prospešný. Som úplne za. Vo veľkom je však tréning spojený aj s ďalšími benefitmi. Opäť som úplne za. Vyrieši však tréning všetko “sám”? NIE. Tréning je akýsi prediktor toho, že budeš zdravý/á, v dobrej kondícií. “Sám” tréning však tu moc nemá.

Od roku 1999 sa venujem tréningu. Je to moja láska, práca aj hobby. Predpokladám, že je len málo nadšencov tréningu, ktorí sa radia do rovnakej kategórie ako som ja. Prečo ti to píšem. Tréning je naozaj cool, super, zdravá a zábavná činnosť, ktorá ti značne pomôže vylepšiť postavu, kondíciu, zdravie, psychický stav, trávenie, vyprázdňovanie, hádky s partnerom a mnoho iného.

Tréning a tvoja zmena k lepšej postave, väčšej kondícií a pevnému zdraviu.

Je mýtus, že tréning všetko vyrieši. Ako som písal vyššie. Myslím si, že tréning je všeliek. A správny tréning je ešte silnejší všeliek.

Celospoločensky však panuje mýtus. Začneš cvičiť a všetko negatívne zmizne. Toto nie je celkom tak. Presnejšie, nie je to také ľahké napriek tomu, že to je skutočne jednoduché.

Najľahšou cestou zlepšenia postavy a čerpania všetkých benefitov z tréningu je si uvedomiť, že tréning nie je jedna veličina. Je to sumár činností, ktorý je potrebné nastavovať a dodržiavať. V jednoduchosti by som tento sumár prirovnal k 4 kolesám na aute. Je jedno, ktoré zo 4 kolies ti chýba, s autom neodídeš.

Tieto 4 kolesá auta sú tréning, deň, jedlo a spánok. Presnejšie tréningové nastavenie, mimotréningové nastavenie, stravovanie a regenerácia.

Tréning ako jedno zo 4 kolies auta.

K tréningu potrebuješ všetky uvedené “podporné” činnosti. Predpokladám, že samotný tréning a jeho rutina je jasná. Znamená to cvičenie. 

Tréning - úprava postavy, kondície a zlepšenie zdravie je koktejl činností
Správne nastavenie tréningového procesu a jeho súčasti je kľúčom k úspešnej a jednoduchej premene postavy, kondície aj zdravia.

Mimotréningový režim ako jedno zo 4 kolies auta.

Mimotréningový režim ber ako denné nastavenie, pretože ak chceš cvičiť (pravidelne) potrebuješ určité denné usporiadanie nielen z dôvodu samotného tréningu (kedy a kde) ale tiež usporiadanie ostatných denných činností, aby ti to logisticky a časovo zapadalo. Možno ti bude vyhovovať cvičenie pred prácou alebo po nej. Možno to bude na striedačku, pretože niekedy majú deti krúžky. Uvedené ber ako príklad, verím, že chápeš.

Stravovanie ako jedno zo 4 kolies auta.

Stravovanie. Nastavenie stravovania nemusí byť žiadny hlavolam. V rámci Programu P13 je dokonca stravovanie veľmi voľné a upravované minimálne (jedná sa minimalistický tréningový program, ktorý prináša maximálne výsledky). Upravené je väčšinovo to ako jesť. Konkrétne je to v sede, 20 minút každé jedlo a máš ho veľa žuť. Samozrejme v samotnom programe je viac informácií ale toto sú tie základné. Čo je však dôležité, že sú efektívne. Resp. so značným vplyvom na tvoju postavu.

Spánok ako jedno zo 4 kolies auta.

Spánok. Spánková rutina je v podstate jediná plnohodnotná činnosť kedy dovolíš svojmu mozgu si oddýchnuť. V rámci spánku oddychuje aj telo. Spánok je však prioritný práve pre mozog.

Až po nastavení týchto všetkých 4 “kolies” bude tréning všeliekom. A tiež prostriedkom, ktorý bude rýchlo a ľahko prebudovávať tvoju postavu.

Vhodné tréningové nastavenie = skvelá jazda autom.

Toto nastavenie je preto koktejl činností. Do koktejlu vstupujú ďalšie “ingrediencie” ale všetky je možné začleniť do niektorého z uvedených “kolies”. Využívam ho v programoch (Antistárnuci, FIT, Program P13) so skvelými výsledkami. Pritom nie je potrebné existovať v extréme, ideálom je nájsť optimálny pomer jednotlivých ingrediencií.

Aj vyššie spomínané optimálne nastavenie neznamená, že už si nikdy nedáš zmrzlinu, nevynecháš tréning alebo neponocuješ. Znamená to, že to pre postavu priaznivé činnosti budú prevládať.

Ak si uvedený koktejl namiešaš správne budeš sa dlho radovať zo skvele vyzerajúcej postavy, výbornej kondície a pevného zdravia. Tvoja premena bude veľmi rýchla a jednoduchá. Zo života vieš, že medzi slová jednoduché nemusí vždy znamenať ľahké.

Moje tréningové vedomosti a skúsenosti som zhrnul v kníhách pre začiatočníkov. Začni cvičiť s POHYBom for Men pre mužov a Začni cvičiť s POHYBom for Women pre ženy sú tréningové manuály, ktoré obsahujú kompletný tréningový postup od A do Z. Informácie podávajú tak, aby si jednoducho, konkrétnymi krokmi a porozumením mohol/mohla zmeniť svoju postavu.

Rovnaké nastavenie má aj Program P13 = minimalistický tréningový systém, ktorý prináša maximálne výsledky. 13 minút tréningu denne podľa presného návod, ktorý zmení tvoju postavu, kondíciu aj zdravie. P13 je program pre tých, ktorý nemajú čas, strácať čas.

Ak sa ti tento článok páčil, budem rád ak ho pošleš niekomu, komu by mohol pomôcť tiež. Alebo ho zdieľaj na sociálnych sieťach.

Foto: goodfon.com

Autor článku
Ľuboš Gsch
Ľuboš Gsch
Hlavný tréner

AHOJ. Srdečne ťa vítam. Som profesionálny osobný tréner a s Mobilným fitkom pôsobím v Pezinku a v Senci.

Okrem toho som otec dvoch detí, dvoch kníh, minimalistického tréningového plánu na doma (Program P13) a tohto blogu. Mojou úlohou je ukázať ti, že skvelé telo môžeš mať aj TY. A to s radosťou, dobrým pocitom a zábavne. Prevediem ťa procesom tréningu a tiež všetkým potrebným. Výsledky v podobe skvelej postavy, zdravia a kondície dosiahneš efektívne, rýchlo a bezpečne.

Ak ťa zaujíma môj príbeh navštív sekciu Osobný tréner – O mne

Ak ťa zaujímajú moje referencie navštív sekciu Osobný tréner – Naše boje referencie

V prípade otázok ma neváhaj kontaktovať prostredníctvom formulára.

viac o autorovi

Odporúčané produkty z nášho e-shopu