Ako a prečo trénovať po 50tke

Tréning po 50tke alebo ako mať každý rok o rok menej a cítiť sa fantasticky.

Väčšina ľudí, ktorí nešportovali v mladosti, nešportuje ani vo vyššom veku. Faktom však je, že fyzický tréning môže byť najdostupnejším a najjednoduchším prostriedkom ako si zlepšiť život, zdravie a ako fyzickú tak aj mentálnu mladosť. Z mojich tréningových programov (Antistarnúci program) vyplýva, že ľudia každý rok tréningu o rok omládnu, žiaria, cítia sa a vyzerajú fantasticky.

Tréning, resp. fyzickú aktivitu potrebujeme v každom veku: ako deti, dospelý i neskôr.

Dôležitosť pravidelného pohybu vekom rastie. V detstve je potreba pravidelného pohybu z dôvodu správneho fyzického rozvoja (držanie tela, základné pohybové vzorce/zvyky, …) a z psychologického hľadiska tréning v značnej miere formuje morálno vôľové vlastnosti – disciplínu. Súčasťou každého tréningu je vyplavovanie endorfínov a teda pocitu šťastia. Tento pocit môže byť návykový.

V dospelosti je pravidelný tréning možnosť ako si čo najviac predĺžiť produktívny vek v dobrej kondícií a navyše plní výrazne úlohu psychohygieny. Úloha psychohygieny je o to silnejšia, čím viac je v osobnom/pracovnom živote stresu, zhonu, resp. psychického napätia. Najnovšie štúdie (2021) predpokladajú (zatiaľ sa jedná o hypotézu), že k najrizikovejším faktorom ako sú obezita, stres, nezdravý životný štýl pribúda stále viac opomínaný faktor, a zatiaľ skrytý, časový zhon. Akési veľmi rýchle životné tempo.

Fyzický tréning po 50tke a neskôr je najúčinnejší prostriedok ako omladnúť.

Ako a prečo trénovať po 50tke Antiaging/antistarnúci tréningový program
Fyzický tréning je najdostupnejší prostriedok ako zostať mladý.

Po období dospelosti je tréning najlepším prostriedkom ako spomaliť stárnutie. Väčšina antiagingových programov uvádza tento vek v rozmedzí 50-60rokov. Z mojej praxe preferujem spodnú hranicu, čiže 50 rokov. Je však potrebné uviesť, že vyšší vek alebo staroba nie je otázkou konkrétneho veku. Určovateľom “staroby” je aktuálny stav či už zdravotný alebo mentálny.

Nepísaným pravidlom POHYBu je: čím viac človek trénoval v mladosti a dospelosti, tým neskôr je potrebné s ním (v tréningu) zaobchádzať ako so starým. Naopak to platí tiež. FIT program absolvujú 30-40 ročný s problémami 60-70tnikov. Jedná sa práve o tých, ktorí v mladosti nešportovali.

Samotný tréning nemusí byť problém z hľadiska vykonávania aktivity. Problémom je spravidla práve už spomínaný vývoj morálno-vôľových vlastností. Zjednodušený preklad môže byť: ľudia sa môžu hýbať a majú na to prostriedky, pretože neboli naučený sa hýbať už v mladosti, len veľmi zriedka sa mi podarí “rozhýbať” sa v starobe.

Sú určité výnimky. Väčšinovo je to však takto.

Fyzický tréning ako celoživotná činnosť.

Určitej forme tréningu by sme sa mali venovať celý život. Silový/fyzický tréning sa vo viacerých ohľadoch ukazuje ako optimálny spôsob. Takýto tréning je účelný. Presnejšie účelnosť fyzického tréningu posilňovania a obdobnej aktivity je efektívny práve preto, že je veľmi dobre regulovateľný, tiež je možné ho veľmi efektívne zameriavať na určitý cieľ. Práve zameranie a regulovateľnosť je unikátna. V ostatných športoch sú tieto premenné veľmi obmedzené.

Fyzický (kulturistický) tréning opisuje ako optimum aj niekoľko tréningových velikánov vo vysokom veku. Pozri článok: 6 tipov od kulturistov alebo kulturistika ako šport vhodný v každom veku.

Náročnosť samotného tréningu nemusí byť vôbec vysoká, ide o skôr o pravidelnú a systematickú aktivitu zaťažujúcu a stimulujúcu CNS. Akési pravidelné stimulovanie organizmu. Tento stimul má za následok vitalitu a funkčnosť. Tie sa odzrkadľujú vo fyzických proporciách, pohyboch ale aj v sebarealizácií, nakoľko sa vek nestáva limitujúcim faktorom tak ako u väčšiny obyvateľstva.

Ako a prečo trénovať po 50tke Antiaging/antistarnúci tréningový program
V rámci antistarnúceho tréningového programu, s rastom počtu tréningov klesá počet návštev lekárov.

Problém/prednosť tréningu po 50tke je, že stárnutie/zrenie môže byť príjemné a extrémne prínosné

V antistárnucom programe je množtvo ľudí, ktorým tréning prirástok k srdcu. Zlepšili si kondíciu, postavu ale aj, a to je najdôležitejšie, majú zo seba skvelý pocit a pomerne k počtu tréningov ubúdajú aj návštevy lekárov.

Nespornou výhodou, ktorú je potrebné spomenúť k tréningu po 50tke, je vyspelosť. Ľudia v tomto veku už chápu, že tipy, triky a hacky poväčšine nestoja za nič. Preto je tréningová práca s nimi priam excelentná. Tým, že nemusíme skúšať trendy a novinky ušetríme veľa času a energie. Tieto ak sú “investované” do správneho a systematického tréningu budujú výsledky v podobe zmeny tela, kondície a skvelého pocitu zo seba samého takmer okamžite.

foto: goodfon.com

Autor článku
Ľuboš Gsch
Ľuboš Gsch
Hlavný tréner

AHOJ. Srdečne ťa vítam. Som profesionálny osobný tréner a s Mobilným fitkom pôsobím v Pezinku a v Senci.

Okrem toho som otec dvoch detí, dvoch kníh, minimalistického tréningového plánu na doma (Program P13) a tohto blogu. Mojou úlohou je ukázať ti, že skvelé telo môžeš mať aj TY. A to s radosťou, dobrým pocitom a zábavne. Prevediem ťa procesom tréningu a tiež všetkým potrebným. Výsledky v podobe skvelej postavy, zdravia a kondície dosiahneš efektívne, rýchlo a bezpečne.

Ak ťa zaujíma môj príbeh navštív sekciu Osobný tréner – O mne

Ak ťa zaujímajú moje referencie navštív sekciu Osobný tréner – Naše boje referencie

V prípade otázok ma neváhaj kontaktovať prostredníctvom formulára.

viac o autorovi

Odporúčané produkty z nášho e-shopu